maandag 31 mei 2010

Duidelijk iets M&S-erigs

Het was een enerverend weekend. Wat zeg ik, het was een enerverende week. Zeker als je van goede muziek houdt. Mocht je de hele week opgesloten hebben gezeten in een kelder (dat kan natuurlijk) dan zal ik je snel even bijpraten. In de afgelopen week waren er maar liefst drie finales voor het Eurovisie Songfestival en twee finales voor X-factor. De halve finales voor de politieke X-factor waren uiteraard ook nog in volle gang, maar dat is van ondergeschikt belang.

Voor het Eurovisie Songfestival waren op dinsdag en donderdag de kwalificatierondes, waarin landen zich konden plaatsen voor de grote finale op zaterdag. Alle Nederlandse ogen waren gericht op Sieneke, die Shalali-shalala ten gehore bracht. Simpel, eerlijk en oerhollands, daar gingen we de finale mee bereiken. Het zag er ook allemaal heel simpel en Hollands uit. Sieneke was van top tot teen in het wit gehuld, de schnitt was duidelijk iets M&S-erigs, haar haar had ze wederom laten stylen door haar vaste kapster Gerda van om de hoek die al generaties lang de hele familie Sieneke knipt en op de achtergrond draaide een draaiorgel.

Een draaiorgel! Mijn hemel, ik vind het al verschrikkelijk als ik zo'n ding in een winkelstraat tegenkom. En dan staat er ook nog zo'n morsige man bij die met zo'n koperen bakje je trommelvliezen kapot knettert, als dat niet al gebeurd was door de draaiorgelvertolking van Umbrella. Mijn moeder zei altijd: "Geef nou maar wat aan de draaiorgelman, want anders verdwijnt het uit het straatbeeld." Vanaf dat moment wist ik helemaal zeker dat ik nooit iets zou geven. En dan denk je dat die krengen bijna uitgestorven zijn, sturen ze het mee met Sieneke. Dan mag je ook niet verbolgen zijn dat je eruit ligt: Kapster Gerda, M&S, vader Abraham en een draaiorgel, wat denk je zelf? Dat kan natuurlijk niet op tegen de inzending van Armenië, om maar een voorbeeld te noemen. Als je alleen al kijkt van 0.05 tot 0.08 van dit filmpje, dan begrijp je waarom Armenië wel doorging en Nederland niet. Dat heeft niks met een Oosteuropees blok te maken, dat is slim.

Vrijdag en zaterdag waren de halve en hele finale van X-factor, een vreselijke talentenjacht op steroïden, maar het kon me voor het eerst in een paar jaar wel bekoren, vooral omdat de grote favoriet een heerlijke corpsbal genaamd Jaap was en mensen die mij kennen weten dat ik daar wel van hou. Jaap heeft zaterdag ook gewonnen, maar dat heb ik niet kunnen zien doordat ik toen naar een heel blik vol corpsballen keek, genaamd Soldaat van Oranje. Met de heerlijke begeleiding van Rogier van Otterloo. Wat me weer terugbrengt bij Sieneke. Fijn als je iets kan rondbreien, ook als het niet rond is.

Toen ik aan mijn Italiaanse vriendinnetje G vroeg wat de Italiaanse inzending was, herinnerde ze mij eraan dat Italië al jaren niet meer meedoet. Een verstandige keuze. Ieder jaar weer probeert Nederland op te vallen, nu met Sieneke en vorig jaar het debacle met de Toppers. Laten we daar ook gewoon lekker mee ophouden. Het willen opvallen in de Europese freakshow kost klauwen gemeenschapsgeld, het lijkt me dat dat wel nuttiger besteed kan worden. En we hebben elk jaar toch al een stuk of vijf opgepompte zangwedstrijden op tv, maar dan op de commerciële zenders. Genoeg goedkoop vermaak, je betaalt er niet aan mee en je mag nog op je favoriet stemmen ook. Klaar.

3 opmerkingen:

  1. Het lijkt me een geweldig heerlijk idee als wij niet meer meedoen met het songfestival.
    Ik heb het Shalala-lie lied nog steeds in in zijn geheel gehoord en daar ben ik heel gelukkig onder/mee ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. eens, doe als Italie: lekker prosecco met antipasti en zingen overlaten aan mensen die dat wel kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En dan trekken wij ondertussen nog een lekker blik corpsballen in ganzenvet open (Confit d'Hauer ou Confit de Krabbé, Madame?), heffen wij het glas (mogguh!), en laten wij voortaan praeses Guus het commentaar bij het Songfestival verzorgen: 'Vals! Nog eens!'

    BeantwoordenVerwijderen