woensdag 21 april 2010

Gewoon de Hollandse pot

Inmiddels vliegt vrijwel alles weer, maar toch wil ik graag hier een stukje vulkaangerelateerd nieuws vertellen. Afgelopen weekend was de helft van de journaals gevuld met vulkaannieuws. Het merendeel van de reportages ging echter niet over de vulkaan zelf maar over het stilliggende vliegverkeer en de daardoor gestrande reizigers. Toen een verslaggever vertelde dat alle hotels vol zaten zei ik nog tegen H ‘Goh, wij hebben nog wel plek over’. Maar dit was toch duidelijk een grapje. Niet alleen geloof ik niet dat ‘alle’ hotels vol zitten, in Den Haag of Rotterdam zijn vast nog wel hotels te vinden, ook lijkt het me nogal ongemakkelijk om met een onbekend buitenlands stel je eigen badkamer te moeten delen. En geloof me, die badkamer hebben ze nodig na een paar dagen vertrekhal van Schiphol.

Maar een heleboel Nederlanders dachten daar blijkbaar anders over, blijkens de enorme hoeveelheid reacties die op een oproep van de Telegraaf binnenkwam om mensen of gezinnen een kamer bij particulieren aan te bieden.

Afgelopen maandag verscheen er een berichtje in de Telegraaf over een gezin uit Krommenie. Vader, moeder en de twee dochters waren zondag zelf naar Schiphol getogen om hun ‘eigen’ gestrande reizigers op te halen. Dit was niet op initiatief van de Telegraaf op Schiphol, nee, deze mensen waren op eigen houtje twee reizigers gaan uitzoeken.
Ik kreeg bij dat bericht Koot & Bie-achtige visioenen. Ik zag de zusjes Veenendaal al samen naar Schiphol rijden en daar in de hal mensen bekijken. Welke zouden ze meenemen naar huis? Dat werd natuurlijk een leuke discussie en uiteindelijk zouden ze er één of twee meenemen. En die zou dan thuis continu worden bestudeerd en becommentarieerd. ‘Ja, dat is heel normaal in Spanje hoor. Zo doen ze dat daar.’

Het gezin uit Krommenie had een Franse moeder en dochter opgepikt en die avond ‘gewoon de Hollandse pot’ geserveerd, ‘vonden ze juist leuk’, aldus Jacqueline.
Een KLM medewerker uit Noordwijkerhout in hetzelfde stukje in de Telegraaf had zich ook zijn eigen ‘gestranden’ toegeeigend’. Hij had achter de douane een gezin ‘mogen uitkiezen’. Ze mochten voor 24 uur mee. Daarna moest hij ze weer terugbrengen. Alsof het puppies zijn of een videoband.
Jaja, het zal wel gezellig zijn geweest daar in Krommenie en Noordwijkerhout. Het oerhollandse gezin uit Krommenie (moeder in sportieve driekwartsbroek) had zo lekker hun saaie zondag gevuld. De KLM medewerker, vrijgezel vast en niets te doen nu er niet te werken viel, had zich prima vermaakt met de moeder en drie kinderen. Je eigen eenzaamheid oplossen met een crisis. Sommige mensen zijn daar erg goed. Dat zijn ook de mensen die meteen een stille tocht organiseren als er iemand dood is. Ik weet niet of ik daar nou zou willen logeren. Maar misschien ben ik heel negatief hoor.

1 opmerking:

  1. Negatief? Neen. Een realo? Ja. Apropos: Nog een stille tocht en ik breek uit in een hels gegil.

    BeantwoordenVerwijderen