maandag 1 maart 2010

Huis, tuin, keuken

Wat heb je gedaan dan?
Afpersen. Ik heb hem laten afpersen.
Alleen afpersen? Je moet hem ook voeren, hoor.
Voeren? Daar zeiden ze niks over.
Jawel, voeren en afpersen, dat is wat je moet doen.

Zomaar een willekeurig gesprek tijdens de jaarlijkse vergadering van de VVE - de Vereniging van Eigenaren - van ons appartementencomplex. Onze onderbuurman had een openhaard gemaakt van de schouw die oorspronkelijk bedoeld was voor een gashaard en nu ontstond er een verhitte discussie over de afwerking van het rookkanaal. Voeren is blijkbaar het aanbrengen van een coating aan de binnenkant van het kanaal, afpersen is checken of er geen scheuren of gaten in zitten. Een jonge Hagenees die een paar maanden terug een paar portieken verder was komen wonen had ook gedoe met de schoorsteen. "Er kwam drie centimetâh pùin ùit die pèp!"

De VVE-bijeenkomst is doorgaans zeer vermakelijk - er woont bij ons in de straat een bonte verzameling aan mensen. Het gros zie ik bijna nooit, dus eens per jaar kijk ik mijn ogen uit. De eerste keer maakte ik kennis met een bejaarde vrouw van een paar huizen verderop. Zij is het vrouwtje aan wie ik me erger omdat zij haar Suzuki Alto zo parkeert dat er niemand meer langs kan. Op zich al een prestatie. Voor haar woonkamerraam staat een levensgrote peuterpop die naar buiten kijkt. Altijd als ik langs het raam loop moet ik even naar binnen kijken, misschien om mijzelf eraan te herinneren hoe eng het daar is. En hoe je kan worden als je oud en eenzaam bent. Die eerste vergadering diende ze een motie van wantrouwen in tegen de verenigingsbestuurder. Ze voegde er gewichtig aan toe dat ze een advocaat had ingeschakeld. Dat maakte natuurlijk indruk.

Een andere topper is de vrouw van een portiek naast ons. Ik heb haar slechts een keer gezien en ze heeft het uiterlijk van een getormenteerde kunstenares. Maar dan meer getormenteerd dan kunstzinnig. Zij komt bijna nooit buiten, alleen op het balkon om de duiven te voeren, die in groten getale op en rond haar balkon de boel onderkakken. Haar buren zijn daar uiteraard niet zo blij mee en hebben haar al meermaals gevraagd te stoppen met brood strooien. Tevergeefs. Nu staat er op de railing van het balkon van haar buren een enorme plastic uil die de duiven op afstand moet houden. Los van de vraag of dit effectief is, is dit sowieso reuze decoratief! Wij denken er nu over zelf ook een grote plastic vogel op het balkon te zetten. We weten alleen nog niet welke.

Naast vreemde en soms ook vervelende mensen zijn er ook leuke en zelfs deskundige buren. Eén van hen ontpopte zich als een ware deskundige. Hij bleek alles te weten van de voorschriften voor het plaatsen van een haard en gebruikte ingewikkelde woorden als 'portiek-armaturen' en 'schemerschakelaars'. Een schemerschakelaar zorgt ervoor dat de buitenverlichting op tijd aan en uit gaat. Het ding kost 1500 euro. Hij was ook degene die over afpersen en voeren begon en ik dacht even dat hij in zijn schuurtje iemand had opgesloten. Na wat meer deskundigheid van zijn kant denk ik dat hij aannemer is en geen Fritzl.

Nu zijn de meneer en ik op zoek naar een ander huis, een 'grote-mensen-huis', met een eigen deur en een tuin en één brievenbus en dat soort luxe. Daar kijk ik echt naar uit, maar de bijeenkomsten van de VVE, die zal ik missen.

2 opmerkingen:

  1. Die VvE bijenkomsten bij ons waren altijd heel doods. Een zwijgende massa. Er werd alleen gereageerd als het over de verhoging van de bijdrage ging. Dan riep iedereen heel hard 'nee'..

    BeantwoordenVerwijderen