donderdag 18 maart 2010

Fluiten naar je zwarte bonen

Onlangs schreef Caar hier een stuk over de terreur van de inkopers. Haar stuk ging met name over kleding. Ik heb een zelfde ervaring met supermarkten. En niet alleen ik. Ik herinner mij de zaterdag nog goed waarop ik Caar briesend tegen kwam in het winkelcentrum. De courgettes waren uitverkocht. Het was twee uur zaterdagmiddag en de Albert Heijn had geen courgettes meer. Ik wou dat ik kon zeggen dat dit een incident was. Maar dat is het helaas niet.

Wij eten (bij ‘ons thuis’) regelmatig een zelfbedachte maaltijdsalade. Die salade bevat de volgende ingrediënten: een zak rucola, een zak gemengde sla, gerookte kipfilet, komkommer, tomaten, pijnboompitten en feta. Geen baanbrekend rare ingrediënten lijkt mij zo. Het is meer dan tien keer voorgekomen dat H of ik meerdere supermarkten moesten bezoeken voordat wij alle ingrediënten bij elkaar hadden. Het is een soort kwartetten. Sowieso is rucola altijd een heikel punt. Zeker na vijf uur ’s middags is de halve groenteafdeling al leeg, dus de rucola is dan vaak ook weg. Het is natuurlijk een enorm exotisch product, bijna niemand koopt het, nee, zelfs bijna niemand weet wat het is, dus tja, ik snap wel dat dat niet in grote mate op voorraad is. Maar niet alleen de rucola ontbreekt vaak in de schappen ook de komkommers, de kipfilet en de pijnboompitten zijn vaak al tegen vijf uur uitverkocht. Komkommers, kom op mensen, dat is toch geen bijzonder ingrediënt? Dat moet elke supermarkt in grote hoeveelheden in huis hebben. Net als rucola overigens. En gerookte kipfilet.

En dan heb ik het nog niet eens over de zaterdagsboodschappen gehad. Als je op zaterdag na drie uur in een Albert Heijn komt is het er net Rusland. Alsof het allemaal gratis is, zijn hele schappen leeg. En dan niet alleen over de groenteafdeling maar ook over dingen als wc papier, spaghetti, mozzarellabollen, afbakstokbrood, yoghurt, melk, theezakjes (?!) en cola light. Het is niet zo dat het tegen sluitingstijd loopt (die winkels hier gaan sowieso pas tegen acht uur dicht en zijn ook nog vaak op zondag open) en het is ook niet zo dat het nu gaat om dat ene blikje kastanjepuree dat net op dat ene moment ontbreekt, het gaat hier om doodnormale producten die structureel niet aanwezig zijn.

Bij Albert Heijn moet je ook nooit iets koken uit de Allerhande of van zo’n receptenkaarten. Niet alleen is het vaak niet lekker en zijn de hoeveelheden afgestemd om kaboutermaagjes (dan lijkt het recept lekker goedkoop p.p.), de benodigde ingrediënten zijn standaard uitverkocht als het gaat om een recept uit een recente Allerhande, en zijn structureel niet aanwezig als het gaat om een ouder recept. Zo heb ik menig puberend pukkelhoofd verdwaasd naar mij zien staren als ik vroeg om cranberryjam, petak currypaste, artisjokkenharten of gerookte eendenborst. Ik heb eens gehoord dat producenten moeten betalen om een recept met hun producten aan te mogen leveren. Sindsdien wil ik die kaartjes niet meer. Ik wil sowieso niet meer naar Albert Heijn.

Daar komt bij, en dit is mijn laatste puntje, dus haak niet af, dat Albert Heijn verschrikkelijk eenzijdig inkoopt. Zo staat er twee meter aardbeienjam van dertig verschillende merken, maar is er geen kersenjam meer te krijgen. Kun je wel kiezen uit tien soorten aardbeienyoghurt maar wordt de Almhof perenyoghurt doodleuk als laatste perenyoghurt uit het assortiment gehaald. Heb je drie meter keus aan bruine bonen en kidneybonen maar kun je fluiten naar je zwarte bonen. Nee, we zullen eens wat variatie aanbrengen. Dat doet de Albert Heijn alleen als het op een receptenkaartje staat en dan alleen nog maar tijdelijk en alleen voor de mensen die vóór drie uur komen winkelen.. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit land is vervallen tot een serviceniveau waar de honden geen brood van lusten. Zo. Dat wilde ik nou even kwijt.

7 opmerkingen:

  1. Heerlijke afsluiter van Wim Borsboom, in de categorie 'leeft die nog?'

    Voortaan naar de Jumbo, daar hebben ze meer, maar ik kan maar niet onthouden waar alles staat, dus doe ik 3x zo lang over de boodschappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je bedoelt Wim Bosboom? Die is helaas al in 2001 overleden. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Bosboom

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Laat dit nu toch exact de reden zijn dat ik al bijna 15 jaar vrijwel niet meer bij AH koop. Wel eens geprobeerd (ik noem even een paar dwarsstraten van Gibraltar) wijnbladeren, polenta of meer dan 1 aubergine per keer te acquireren? En dan heb ik het nog niet gehad over de prachtinnovatie op marketinggebied: we verpakken rond de feestdagen een aantal min of meer standaardartikelen uit een supermarktassortiment in een kek aluminiumkleurig pakje en daar zetten we dan Excellent op. Geen klant die doorheeft dat het gewoon om een stukkie ouwe kaas of een blikkie garam masala gaat... het leven van een part time huisvrouw m/v is zwaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. om nog maar te zwijgen over de hangbejaarden, die alsmaar gratis koffie blijven zuipen en dat alleen op de drukste tijdstippen de lege schappen worden bijgevuld.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kom zelf nog maar sporadisch in de AH. In de binnenstad is het onvermijdelijk maar daarbuiten ga ik liever naar de Jumbo..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. O vreselijk die bejaarden. Ik ben een keer uitgekafferd door zo'n oudje: ik stond blijkbaar tussen hem en de gratis koffie in. Hij beukte me opzij en riep vervolgens woedend dat ik beter uit moest kijken!!

    Het is een soort hindernistocht langs bejaarden, rolstoelen karren en vakkenvullers. It's a jungle out there...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij gaan wel altijd trouw op zaterdag met een gezicht op onweer naar de Albert Heijn (er is iets anders fatsoenlijks meer in de buurt...). De weg er naar toe is al verschrikkelijk (er zijn namelijk 3 keer zo veel mensen als anders in touw voor het doen van boodschappen, met als gevolg dat je er drie rondes over doet voordat je eens een keer langs het stoplicht mag). Grote ergernis bij ons is dat de karretjes ook altijd op zijn... Komt er dan iemand met een leeg karretje voorbij dan springt iedereen er boven op als honden op een stuk worst (of zo). Ben je dan eindelijk klaar met boodschappen doen dan kun je ook nog eens met je goede gedrag in de rij gaan staan voor de voetbalplaatjes en andere onzin die je zonodig voor (de kinderen van) andere mensen moet sparen.
    Verder heb ik vrij weinig moeite met de AH; vooral de zelfscan is een zegen

    BeantwoordenVerwijderen