vrijdag 19 februari 2010

Re: Nico Landers

Deze ingezonden brief is een antwoord van A. op de column van maandag over Nico Landers. Vanaf vandaag schrijft A. iedere twee weken een gastcolumn

Ik zat net nog eens aan Nico Landers te denken. Wat maakt hem nou zo bijzonder en anders dan andere zangers? Mijn theorie is: zijn zelfkritiek, maar tegelijkertijd zijn gebrek aan schaamte. Koos Alberts zit altijd maar in zijn rolstoel te zemelen hoe zielig hij is, het is altijd de schuld van anderen. Frans Bauer is de wijsneuzerige ideale schoonzoon die bosjes rozen meeneemt en de luisteraar vergast op halfzachte levenslesjes, net als Jannes. Marianne Weber? Een zelfingenomen proleterige taart, met haar irritante scheve smoel. Altijd weet ze het beter.

Nee, dan Nico Landers. Hij geeft niet alleen toe dat hij een gokverslaafde hoererende zuiplap is, hij schreeuwt het uit. Hij is er niet trots op, hij zou graag willen dat het anders was, maar hij is wie hij is, met al zijn fouten. Als hij zingt: "maar liefde kan mensen toch helpen, dat brengt weer een greintje geluk", dan voel je hoe hij aan de grond zit. Maar hij geeft niemand de schuld - waarschijnlijk is het zijn eigen schuld, en hij weet het. En nu gaat hij knalhard naar de hoeren om nog een greintje geluk te beleven. Zie je Fransie Bauer al bij de hoeren zitten? Koos Alberts in zijn rolstoel? Nee hoor, die zit thuis in de stacaravan te jammeren en foto's te verscheuren. Nico is tenminste een kerel, misschien eentje met fouten, maar wel eentje die instaat voor zijn daden. Door zijn eigen stomme schuld is hij in Vegas beland, waar hij al zijn geld vergokt, maar geeft hij iemand anders daar de schuld van? Hij verzucht dat hij de stad het liefste in brand zou steken, maar dat doet hij niet - hij weet immers dat niet Vegas, maar hij zelf de oorzaak is van zijn ellende: "toch blijf ik hier en vind mijn plezier met gokken door te gaan". Die hulpeloze eerlijkheid, die zelfkritiek - Nico schreeuwt het uit. Dat mag ik nu graag zien. En daarom staat Nico Landers op eenzame hoogte in de Nederlandse muziekwereld.
Amen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten