woensdag 16 december 2009

Kerstmis in de tropen

Dit is een gastcolumn van onze Verslaggever uit de Tropen (VudT)

En daar zit je dan, op zondagavond 20 uur locale tijd in een Chinees restaurant: buiten nog steeds 31 graden Celsius, binnen heb je een trui nodig vanwege de airco en uit de luidsprekers klinkt ‘Let is snow’!

Nu zou je denken dat in Islamitisch Azië geen kerst gevierd wordt, maar eerste kerstdag is één van de veertien Public Holidays. En zowel de expats als de lokale bevolking vieren kerstmis. Al vanaf begin november heeft ieder koffiezaak, supermarkt, restaurant of winkel minimaal een kerstboom staan, spuitsneeuw op de ramen en klinkt er vrolijke kerstmuziek. Hoe meer het glimt en glinstert, des te beter. We hebben palmbomen met kerstballen gezien.

De meeste mensen hier in de Tropen hebben nooit sneeuw gezien, maar gelukkig kunnen we iedere dag in de krant een foto van een Zwitserse Alp, een skipiste in Aspen of de Chinese Muur in de sneeuw bekijken. De meeste Nederlanders hier weten wel wat sneeuw is, alhoewel er veel Nederlandse kinderen zijn die nog nooit sneeuw gezien hebben. In de bibliotheek staat een Nederlands en een Engels kinderboek met uitleg over de 4 seizoenen en er is een heel boek over sneeuw, ijzel en hagel!

Veel Nederlanders hebben ondertussen de Tropen verlaten om kerst in Nederland door te brengen met familie. Anderen hebben zelfs de lange latten mee genomen en zijn elders in Europa skiën: van een graad of dertig naar min vijf overdag!
Hoe dichter we bij de schoolvakantie kwamen, hoe leuker de gesprekken aan het zwembad, op de tennisbaan, voetbal- en hockeyveld werden. En toen Erwin Krol tijdens het weerbericht op BVN vorst aankondigde, werden de airco’s een aantal graden kouder gezet om alvast te wennen. Er werden koffiemorgens met warme chocolademelk georganiseerd! Bijna iedereen bleek unoxmutsen, schaatsen, skipakken en een slee mee genomen te hebben bij het emigreren. Deze zaken werden uiteraard allemaal ingepakt om mee te nemen! Ja, een slee kan makkelijk in een koffer als je dat ding uit elkaar haalt.

We hebben kerstkaarten gekregen met foto’s van Nederlandse expat-kinderen in winterjassen, met mutsen, handschoenen en sjaals op het strand aan de Zuid Chinese Zee! Deze kinderen hadden nog nooit winterjassen gehad, maar nu ze voor het eerst in de winter naar Nederland gingen was er een complete outfit aangeschaft. We hebben ook kaarten van kinderen met kerstmutsen en een kerstboom aan het zwembad of in de jungle.

Met kerst zijn wij ook in Nederland, de winterkleren en –jassen zijn weer tevoorschijn gehaald. Maar in onze koffers geen slee, schaatsen en unoxmuts. Alhoewel, we hebben wel sneeuwkettingen hier…

Selamat Hari Natal! Merry Christmas!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten