woensdag 23 december 2009

Eindejaarsevaluaties

2009 is alweer bijna voorbij. Het onontkoombare evalueren van het jaar komt er weer aan. En dat betekent onder andere het kijken van de onvermijdelijke jaaroverzichten.

Zo ook de nieuwsjaaroverzichten van RTL en de NOS. Het is net het spelletje ‘zoek de verschillen’. Welke onderwerpen behandelt de NOS niet die RTL wel aansnijdt en welke volgorde en invalshoeken worden gekozen. Meestal kom je er tijdens zo jaaroverzicht achter dat, naast de steeds weer terugkerende verbazing dat objectief nieuws niet bestaat, je heel veel nieuws gemist hebt het afgelopen jaar. Klein leed dat aan je voorbij is gegaan omdat je het nieuws na tien minuten hebt uitgezet. Of groot leed dat al zo lang voortduurt dat je elke nuance in de situatie bent vergeten op te slaan in je geheugen: Het conflict in het midden-oosten, de honger in afrika. Het is een soort wedstrijd die nog bezig is en waarvan ik steeds de doelpunten en de tussenstand vergeet. Ik lees op teletekst de uitslag wel als de wedstrijd is afgelopen, denk ik waarschijnlijk.
Wat ook kan gebeuren tijdens het nieuwsoverzicht is dat je je afvraagt waarom bepaalde zaken niet zijn opgenomen in het overzicht, om er vervolgens achter te komen dat dat toch echt in 2008 of zelfs 2007 al gebeurde. En heel soms ben je verbaasd dat iets nog maar dit jaar gebeurde terwijl je toch echt dacht dat het langer geleden was.

Na het nieuwsoverzicht komt het sportjaaroverzicht. Voor mij meestal de eerste keer dat ik bepaalde sportgebeurtenissen zie. Wie weet er nog wie er landskampioen werd in het seizoen 2008-2009? Ik weet t echt niet meer.. En dan nog alle schaatswedstrijden en wielerwedstrijden en het tennis. Ik kijk zeker de helft van alle touretappes maar ik zou met moeite een etappewinnaar van afgelopen jaar op kunnen noemen. Ik weet nog net wie er gewonnen heeft, dat was dit jaar Contador, maar dat weet ik alleen omdat ik me de vete tussen hem en Armstrong nog herinner.

Na de tv-overzichten volgen de jaarlijks terugkerende top-zoveels van de muziek. De top-tig-aller-tijden, de top-zoveel-van-de-popmuziek, de top-3000-van-radio-xyz en ga zo maar door. Ik zou geen hit van het afgelopen jaar kunnen terughalen maar ik weet nu al dat we weer driehonderd keer naar Queen moeten luisteren. En Phil Collins. Wanneer zijn we nu eens van Phil Collins af? Zou dat in 2010 gaan lukken? Het lijkt wel of elke zender denkt dat ze met Phil Collins altijd goed zitten want je kunt geen uur radio luisteren of die man komt weer langs. En dat terwijl hij toch echt al tien jaar geen nieuwe muziek heeft gemaakt. Ik zag laatst tijdens een voetbalwedstrijd een reclame achter de voetballers langsflitsen. Er werd één of andere zender aangeprijsd met muziek uit de jaren ’80 en ’90. Dat is dus muziek van zeker twintig jaar geleden. Dat zijn mensen toch eens zat? Die periode was echt niet zo briljant, muziektechnisch gezien, dat we daar nu nog steeds naar moeten luisteren. Maar goed, naast Phil Collins en Queen zal er dit jaar ook wel veel Michael Jackson bij zitten. En misschien gaan we ineens nummers van ramses Shaffy terughoren (mijn hemel nee, die nummers zijn nog ouder dan Phil Collins zelf). Maar buiten dat weet ik zeker dat deze ‘jaaroverzichten’ niets nieuws gaan brengen. Misschien ga ik ze wel overslaan zelfs.

En na de tv en radio-jaaroverzichten en de aanschaf van ‘Het aanzien van’ begint vrees ik mijn eigen evaluatie van het jaar. Ik ga me de komende weken eens werpen op de zaken die ik dit jaar heb bereikt en van mijn lijstje af kan strepen en de zaken die nog steeds niet zijn bereikt en ik in 2010 toch echt eens onderhanden moet gaan nemen. Jarenlang stond het schilderen van de deurposten op mijn lijstje, maar gelukkig zijn we nu verhuisd en heb ik mijn ongeschilderde deurposten achter gelaten in het oude huis. Maar ongetwijfeld zullen er ook, fysiek en in menselijke termen, grotere zaken aangepakt moeten worden dan de deurposten, en dan doel ik niet op het plaatsen van een dakkapel. Misschien toch die marathon eens gaan lopen in 2010?

1 opmerking: