maandag 14 december 2009

All I need is 100 acres, my rifle, and a trailer

Dit stukje gaat over een man van een soort die je in Nederland niet snel zult zien. Ik vind de man fascinerend in zijn ongepolijstheid. En dan is het woord ongepolijstheid een understatement. Het gaat over Jared Allen. Ja, het lijkt me logisch dat er maar weinig Nederlanders zijn die weten wie Jared Allen is. Jared Allen is een Defensive End van de Minnesota Vikings. De Minnesota Vikings zijn een American Footbal Team uit, jaja, Minnesota. Ze spelen NFL, dus de eredivisie van het American Football (dat daar gewoon Football heet).

Zonder nu al te diep in te gaan op American football even dit. American Football is geen sport voor watjes. Het gaat er behoorlijk hard aan toe. Zie je bij voetbal elke drie minuten iemand kermend naar zijn enkel grijpen, bij football zie je iemand geplet worden door vijf mannen van 150 kilo per stuk en daarna weer opstaan zonder een spier te vertrekken. American Football wordt gespeeld door echte mannen. Ronald Reagan zei over American football:"[Football] is the last thing left in civilization where men can literally fling themselves bodily at one another in combat and not be at war." Ik zal later nog eens een column aan de sport wijden. Het is echt geweldig om naar te kijken. Als je eenmaal weet hoe Football gespeeld wordt vind je schaatsen en voetbal zooo saai.

Jared Allen maakt dus deel uit de defensie van de Vikings.Over het algemeen zijn defensive players niet de meest verfijnde mensen onder de spelers. Je moet eigenlijk hard kunnen lopen en heel hard kunnen duwen. Allen is 1 meter 98 lang en weegt 120 kilo. Dat is 120 kilo spieren (en ok, inclusief een skelet, wat organen en een beetje hersens). Allen heeft een speciale kwaliteit, hij doet zijn uiterste best zo vaak mogelijk de quarterback (de spelverdeler) van het aanvallende team omver te werpen terwijl deze de bal vast heeft. Dit heet een ‘sack’. Jared Allen heeft enorm veel ‘sacks’ op zijn naam staan en is gevreesd onder een aantal quarterbacks. Vraag maar aan Aaron Rodgers, quarterback van de Greenbay Packers. Over die zei Allen voor de wedstrijd van dit seizoen tussen de Vikings en de Packers: “Playing Green Bay on Monday night to start the season – that’s everything you want. Hopefully, I can put my helmet square in the back of [Rodgers'] spine. If I can do that and knock the ball loose, it’ll be a good day.” In de wedstrijd wist hij Aaron Rodgers zeker 4 keer te sacken. Allen speelt met het rug nummer 69.

Jared Allen is behoorlijk bijzonder, zelfs in de wereld van de NFL (toch geen wereld van grijze muizen) staat hij bekend om zijn hardheid én zijn humor. In zijn jeugd deed hij mee aan rodeo’s en na zijn football carrière wil hij daar weer mee doorgaan. In zijn vrije tijd is hij gek op jagen. In het dagboek op zijn website kun je lezen over zijn hunting trips en hoe ‘awesome’ het schieten van wolven en andere dieren is. In dat dagboek vertelt hij ook hoe gek hij is op ‘white trash’. En hij heeft een mat. Dat hij een mat had, had ik al gezien, maar ik wist niet dat dat in het Engels een ‘mullet’ werd genoemd. Zie de tekst op wikipedia: “The mullet is a hairstyle that is short at the front and sides, and long in the back. Widely panned as a lowbrow and unappealing hairstyle, and facetiously referred to as "business up front, party out back," the mullet began making appearances in the popular media in the 1960s and 1970s but did not catch on with the general populace until the early 1980s. It continued to be popular until the early 1990s and has enjoyed a partial return to favor as a retro look in the 2000s.”
Hij schijnt nogal trots te zijn op zijn mat want in zijn webshop verkoopt hij een t-shirt met de volgende tekst: “mullet (moo-lay) 'it's french'”. Naast het plaatje van het t-shirt staat de volgende tekst: "God gave me my talent. But the moo-lay gives me the attitude to use my talent". De hoop dat hij ooit een fatsoenlijk kapsel zal nemen is bij mij nu ook vervlogen. Dat bleek ook wel toen ik dit filmpje tegenkwam waarin Allen over zijn mat praat.
Hij zegt het volgende: "The mullet isn't just a hairdo. It's definitely a lifestyle. You're carrying on a legacy." en verder: "If I approach you from the front, it's like, wow, that dude is pretty serious. Then I walk away and you're like, damn, he likes to party. With two Rs."

De volgende teksten die op zijn t-shirts staan wil ik jullie niet onthouden. Het geeft denk ik een aardig beeld van de man Jared Allen. "I don't need a huge mansion in Minnesota. All I need is 100 acres, my rifle, and a trailer." Een t-shirt met de tekst “Sax Machine” en ernaast de volgende omschrijving: "This cotton is so soft it relaxes me after a game full of rough sacks. Make it hot and keep it saxy." En de topper in de dameslijn: “Wine me dine me 69 me”. De tekst erbij: "I saw this on a trucker hat in one of the funniest movies of all time. I will give you a hint... kick his ass sea bass!!!" Dat komt dus uit de film Dumb and Dumber. Mijn hemel. Maar zelfs als je niet van football houdt, als je Jared Allen ziet spelen krijg je diep respect voor zijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen. Jared Allen rules.

2 opmerkingen:

  1. Gezien zijn mega-sterke uitspraken is JA duidelijk een man om van te houden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jared Allen is the sexxiest man in football. Had Favre nou maar gewoon de bal in z'n handen gehouden en 15 yrds naar voren gelopen...

    BeantwoordenVerwijderen