woensdag 20 juni 2012

Middlesex

Mocht je voor de komende zomervakantie nog een boekenwens hebben, denk dan eens aan Middlesex van Jeffrey Eugenides (die wel zou kunnen kennen van The Virgin Suicides).

Eugenides heeft een boek geschreven dat zoveel lagen en verhaallijnen in zich heeft maar tegelijkertijd nooit te vol aandoet of verwarrend werkt. Het is een verhaal over een familiegeschiedenis, incest (en de schrijver heeft daarom veel kritiek gekregen terwijl de inteelt in de familie een cruciaal gegeven is voor de plotontwikkeling) immigrantenproblematiek, coming of age, de depressie in de VS en over gender. Een Bildungsroman en een familiedrama ineen. Succes verzekerd.

Calliope vertelt het verhaal van haar Griekse familie en afkomst, van haar tijd in de VS en de ontdekking dat er iets niet helemaal klopt met haar eigen lichaam. Eugenides weet precies te goede toon te vinden voor al deze verhalen en combineert komedie (zonder leedvermaak) met drama (zonder zelfmedelijden). Het is een pageturner, met talloze verwijzen naar Griekse mythologie, wereldgeschiedenis en populaire cultuur. Voor op het strand, de binnentuin of in het vliegtuig. Of thuis op de bank tijdens een Hollandse zomer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten