dinsdag 3 mei 2011

I heart... complottheorieën

Osama Bin Laden is dood. Eindelijk. Eindelijk een eind aan alle speculaties over welke grot in welk land. En eindelijk is het nu dan ook weer tijd voor een nieuwe complottheorie. 9/11 is immers al weer een decennium geleden, dus de complottheorieën hierover zijn opgedroogd. En dat is jammer.

Ik droom al een dag lekker weg bij de paranoïde verhalen over de vermeende dood van de terroristenleider die binnenkort naar boven zullen komen. Want uiteraard is hij nog in leven. Dit is één grote publiciteitsstunt nu de Tea Party en Donald Trump dreigend aan de einder opdoemen. Obama had Osama nodig. Ik hoop dat er binnenkort een korrelige bandopname van Bin Laden wordt gepubliceerd waarop hij zegt dat het vandaag 4 mei is. Of een mooie foto met de New York Times van 10 juni 2011. Je kan er op wachten.

Genieten geblazen hoor, de groepen mensen die ervan overtuigd zijn dat ze systematisch worden voorgelogen door de regering, de overheid, het bedrijfsleven, de media. Na 9/11 bleek dat Bush zelf het WTC had opgeblazen, zodat hij een tweede termijn als president in kon gaan. (Daarom zat hij ook klaar met een kinderboek over een kalkoen, dit ondersteboven houdend. Voor het dramatische effect. Geniaal!) Op iets DiscoveryChannelachtigs zag ik een documentaire over de constructie van het WTC en hoe dat gebouw nooit zo had kunnen instorten en dat er een hele hoop dynamietstaven onderin het gebouw geplaatst moest zijn. Ja, zo is het, en niet anders. Een van de mooiste argumenten vind ik in dit verband ook altijd: "ja maar, je kan ook niet bewijzen dat het níet zo is." Wat dat betreft is een complottheorie een fundamentalistische religie. En dat brengt altijd de mooiste opvattingen met zich mee.

Wat te denken van de gebeurtenissen in Roswell, in de jaren '40? Nog steeds is er een grote groep Amerikanen die denkt dat in Roswell een vliegende schotel met marsmannetjes is neergestort. Schimmige tv-beelden en de vondst van flarden onduidelijke materialen ondersteunen hun theorie. Als er gezegd wordt dat het gaat om materiaal van weerballonnen gaat, dan is er sprake van een cover-up van de Amerikaanse autoriteiten.

Ja ja, als je wilt is er altijd wel een complot, ondersteund door quasi-wetenschappelijk onderzoek. Ook bij jou om de hoek. Want jij dacht zeker dat je in Nederland veilig was? Dan moet je wel je muren behangen met aluminiumfolie en op je hoofd een aluminium hoedje dragen, want zonder dat je het weet word je elke dag blootgesteld aan schadelijke straling. Gsm-masten, je zal er maar bij in de buurt wonen. Omwonenden hebben een verhoogde kans op kanker, klachten over migraine, oorsuizen, dat kan geen toeval zijn ("ja, ik hoor van heel veel mensen dat ze zich ineens helemaal niet lekker voelden en toen gingen ze drie weken op vakantie en toen hadden ze nergens last van").

Een vrouw die procedeerde tegen een gsm-mast bij haar om de hoek vertelde dat zij last van straling had en toen met speciale oorbellen een verbinding van haar hoofd naar het bedspiraal had gemaakt, om zo de straling uit haar lichaam te geleiden. Later bleek dat de gsm-mast waartegen deze vrouw protesteerde nog niet aan stond. Daar kun je om lachen, maar je kan ook denken aan de straling die zo'n ding blijkbaar afgeeft als hij niet een aan staat!

Het is vreselijk. En de overheden maar liegen en bedriegen. Trouwens, de overheid schijnt al jaren in handen te zijn van de Vrijmetselarij. De Vrijmetselarij is namelijk een geheim en dus heel eng genootschap van mannen met geheime schorten en geheime rituelen, die uiteindelijk maar één ding willen: wereldheerschappij. Er zitten heel wat invloedrijke personen bij de Vrijmetselarij en dat al eeuwen lang. Doodeng. Ze hebben ook allemaal geheime symboliek ingebouwd in alledaagse voorwerpen. Het Amerikaanse dollarbiljet is daar een mooi voorbeeld van.

Ben jij ook zo dol op complotten? Ga dan een naar de site van Stichting Skepsis, daar worden kwakzalvers en complottheorieën aan de kaak gesteld. Genieten geblazen. Dan nu weer terug naar Osama. Die overigens slechts één letter verschilt van Obama. Toeval? Ik dacht het niet.

4 opmerkingen:

  1. Wat is er in Roswell gebeurd in de jaren '60 dan?!? Die vermeende UFO was in 1947, dus er is NOG iets gebeurd? Het is een complot!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar ik 60 schreef bedoel ik 40. Stop de tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De Overheid is in handen van de Rozenkruisers. Niet de Vrijmetselaars. Dat is dus een hardnekkige mythe, waar we nu eindelijk eens van af moeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Overigens: die stichting Skepsis is een soort van anti-kwakzalverijsekte die pseudowetenschap met pseudowetenschap bestrijdt. Het is een beetje de GeenStijl onder de Cultuurwetenschappen. Geen werkelijk onderzoek, noch echt gebruik van de omvangrijke collecties wetenschappelijk materiaal die er in verschillende academische disciplines voorhanden zijn, gewoon stug dogmatisch klessebessen. Pyrrho en Sextus Empiricus zouden zich doodschamen als ze wisten dat de naam van hun kluppie zo verderleeft.

    BeantwoordenVerwijderen