vrijdag 4 maart 2011

Verkiezingen

Afgelopen woensdag waren er verkiezingen. Ik heb eerst overwogen er niets over te zeggen maar ga het toch maar doen. Ik heb namelijk de hele woensdagavond tv gekeken. En dat was vermakelijk.

Het CDA stond in een soort koelcel. Felverlicht zag je de teleurgestelde gezichten en iedereen die voor de camera kwam probeerde de moed hoog te houden en iets zinnigs te zeggen. Henk Bleker stond natuurlijk weer vooraan bij de camera. Ik stel me zo voor dat hij zodra hij een camera ziet als een soort wethouder Hekking, maar dan nonchalanter, voor die camera gaat staan met een blik in zijn ogen die roept: “Stel me en vraag, stel me een vraag.”
De CU en SGP hadden een feestje samen. Veel bebrilde kortgekapte dames van de CU stonden rond André Rouvoet terwijl hij op bedrukte toon een praatje hield. Ik weet niet meer wat hij zei, maar het maakte geen indruk. Ik vroeg me alleen af wie zíjn bril had uitgezocht. Maar ik heb zijn inrichting op Funda gezien, dus waarom zou ik nog verbaasd zijn.

Bij de SP was het natuurlijk een dolle boel. Heel veel zetels verliezen maar wel juichen alsof je meer dan vijftig procent van de stemmen hebt gekregen. Dat is sowieso een linkse afwijking want bij de PvdA kunnen ze dat ook heel goed. Ik zag Emil Roemer, volgens Caar de konijntjesknijper, een speech houden die bol stond van de oneliners. Ik kan er geen zin meer van herhalen, ik herinner me alleen dat net iets te korte kapsel en dat hoofd dat geruisloos overging in een nek. Vervolgens begon onder andere Harry van Bommel te roepen dat er nieuwe verkiezingen moesten komen. Waar heeft die man gezeten de afgelopen tijd, in Libië? Ik snapte er niks van.
Daarna kwam Alexander Pechtold in beeld. De man had een borreltje op denk ik, en ging helemaal los tegen de NOS. Hij beschuldigde de coalitie van ‘duiken’ nu ze niet naar het slotdebat wilde. Volgens kereltje Pechtold moest iedereen in het slotdebat gaan praten over een onduidelijke uitslag waarvan men de consequenties nog niet kon overzien. Een ‘wat-als debat’, heerlijk, ga door Alexander.

Verder was Pechtold van mening dat Rutte en Verhagen zich de afgelopen weken sowieso verstopt hadden omdat ze bij geen debat waren komen opdagen. Ik snapte niet helemaal waar die man het over had. Er waren toch debatten geweest met de lijstrekkers van de Eerste Kamer? Ik was verbaasd dat Roemer, Pechtold, Sap en Cohen daar zelf stonden. Ik dacht dat zij geen geschikte debaters in hun partij hadden kunnen vinden en dus zelf ook even (virtueel dan) het lijsttrekkerschap van de Eerste Kamer op zich namen. In geval van Cohen vond ik dat helemaal onbegrijpelijk. Er is in die hele partij toch wel íemand te vinden die minder stotterend een ingestudeerd antwoord kan geven dan Cohen?

Samengevat: Pechtold was woensdagavond op dreef en ik kon alleen maar zuchten. Ik zag Van Boxtel op het podium naast Pechtold staan, zijn arm zwabberde ongecoördineerd de lucht in. Ik zag onhandige bossen bloemen, ik zag ballonnen, ik zag ongewassen jongeren in tomaten-shirts en ik zag de CDA top alsof een begrafenis toespraak hielden. In een koelcel, dat wel.

Verkiezingen, ik heb weer genoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten