woensdag 3 november 2010

Gretta

Gretta Duisenberg heeft aangifte gedaan tegen Elsevier omdat columnist Afshin Ellian haar antisemiet heeft genoemd. Iedereen die haar antisemiet noemt zal voortaan door Duisenberg aangeklaagd worden. Meteen dacht ik aan haar uitspraak dat zij “wel zes miljoen redenen kon bedenken om tegen Israël en voor de Palestijnen te zijn.” Zes miljoen redenen, een beladen getal. Zo’n ongepaste woordkeus, dat riekt wel naar antisemitisme. Niet verwonderlijk dat je vervolgens dat stigma krijgt. Overigens ben ik van mening dat je erg op moet passen met de term antisemiet. Niet iedereen die tegen het zionisme is, is meteen ook antisemiet. Net zoals je ook op moet passen met het Hitlerstempel bij rechtse standpunten. Maar goed, als je zegt dat in Amsterdam restaurants worden opgekocht door de Joden, dan maak je het wel heel lastig om niet die associatie op te roepen.

Het helpt de Palestijnse zaak ook helemaal niet om je op deze manier op te stellen en dit soort uitlatingen te bezigen. De Palestijnse zaak krijgt er wel behoorlijk veel aandacht mee, maar op een totaal verkeerde manier. Zo win je natuurlijk geen medestanders. Wel als je het publiek de droge feiten voorschotelt, die zijn vaak zo veelzeggender. Een paar maanden geleden zag ik de indrukwekkende serie Israel, tussen droom en werkelijkheid van Gideon Levy bij de Joodse Omroep. Levy liet in een aantal afleveringen beide kanten van het conflict in Israël zien, met als resultaat dat je maar weer beseft dat de zaken nu eenmaal niet zo zwart-wit liggen als Duisenberg ze doet voorkomen. Duisenberg gaat zelfs zo ver dat zij tegen de Palestijnse president is omdat hij met Israël en Amerika onderhandelt. Dat is voor haar blijkbaar geen optie, onderhandelen. Als het aan Gretta ligt vertrekken alle Joden vandaag nog uit Israël en geven zij het land aan de Palestijnen. Leuk bedacht, Gretta, maar dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Misschien had men in 1948 voor een andere strategie moeten kiezen, maar dat is niet gebeurd, waardoor we nu in een bijna uitzichtloze toestand zijn beland, voor beide partijen.

In tv-programma Het zwarte schaap werd Duisenberg eerder al beschuldigd van antisemitisme. In een interview met nieuwwij.nl zegt ze hierover: “Ik vind antisemiet bijna een eretitel worden.” Door dit soort opmerkingen gaat helaas de boodschap verloren. Want op een aantal punten vind ik dat Duisenberg zeker gelijk heeft. De situatie van de Palestijnen is uitzichtloos en Israël kan, mede dankzij Amerikaanse steun, haar gang gaan. De Palestijnen hebben beperkte middelen om zich daar vervolgens tegen te verzetten: vreedzame onderhandeling of terreur. Volgens Duisenberg is het eerste geen optie, zij is dan ook aanhanger van de gewelddadige Hamas.

Wat zou het fijn zijn als Duisenberg niet telkens het Israëlisch-Palestijns conflict op een onaangename en polariserende manier onder de aandacht bracht. Wellicht dat er dan daadwerkelijk naar haar geluisterd zou worden door haar tegenstanders. Nu geeft zij columnisten als Afshin Ellian genoeg aanknopingspunten om haar, met reden, in de antisemitische hoek te plaatsen. Eerlijk gezegd vind ik Gretta Duisenberg niet meer dan een hysterisch aandachtsorgel. De politieke versie van een hooligan: het type mens dat een zaak kiest om voor te vechten en vervolgens heel onbehouwen om zich heen slaat. De zionisten mogen blij met haar zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten