woensdag 11 augustus 2010

De decolleté-richtlijn

Zou het handig zijn als er een richtlijn was voor de diepte van het decolleté? En dan bedoel ik ook echt een richtlijn, niemand hoeft zich er echt aan te houden, maar bij twijfel over de decolleté diepte kan iemand wel de richtlijn raadplegen. Het zou een soort niet-afdwingbare fatsoennorm kunnen worden. Het gaat dan wel om het openbare decolleté, in privé aarzel ik niet met een enorm diep decolleté rond te lopen, en mag van mij iedereen met diep decolleté of naakt door de woonkamer dansen. Ook daarbuiten trouwens, de richtlijn is er alleen voor de twijfelaars die willen weten of iets kán.

Ik kom hierop omdat ik laatst een vrouw van mijn leeftijd zag fietsen met een nogal diep decolleté. De dame had een t-shirt aan en een trainingsbroek en hield een tennisracket in haar had. Ze ging dus waarschijnlijk sporten of ze kwam er net vandaan. Maar haar decolleté was echt diep. Te diep voor een tennistraining. Naar mijn smaak althans. En ik ben toch ook niet vies van een beetje decolleté (bij mezelf dan).
Om jullie een idee te geven, het t-shirt begon waar de borsten alweer waren opgehouden. Je zag een bh-randje tussen de borsten en dan weer huid. En links en rechts bedekte het t-shirt dan wel de daadwerkelijke borsten, maar ertussen was geen stof van het t-shirt. Dat lijkt mij vrij diep. Ik denk dat een richtlijn kan zijn dat een decolleté dat zo diep is dat de borsten gaan wijken, te diep is. In iedere geval te diep om te tennissen (tenzij je je tennisleraar wil verleiden). Of te diep om mee op een begrafenis te komen (tenzij het de begrafenis van Hugh Heffner is).
Sommige kledingstukken hebben helemaal geen decolleté. En dan bedoel ik geen coltruien. Nee, dan bedoel ik twee stroken stof links en rechts over je bovenlichaam. Ik denk dat dat voor veel mensen en veel gelegenheden ‘te diep‘ is. ‘Te diep’ is eigenlijk geen goede omschrijving omdat in feite sprake is van een non-existent decolleté. Misschien dat alleen Jennifer Lopez er mee weg komt in die groene douchegordijnjurk van een paar jaar geleden (van Versace geloof ik) die alleen ergens rond haar kruis vast zat met een gesp. En dan ook alleen Jennifer Lopez, want Geri Halliwel droeg een paar maanden later dezelfde jurk en kwam er niet mee weg. Wat mij betreft.
Maar tot zover dus een eerste aanzet voor een richtlijn zodat iedereen weet waar ie aan toe is. Als je je dan op bijvoorbeeld een begrafenis aan de richtlijn houdt, kunnen mensen je ook niet van onfatsoen betichten, je blijft immers binnen de kaders. Heerlijk lijkt het me om die richtlijn te schrijven, met situatieschetsjes en tabelletjes en voorbeelden uit het echte leven. Je zou ook een website kunnen beginnen en dan met stift op fotootjes aangeven waar de stof eigenlijk had moeten lopen. Lijkt me best een leuke baan, ondanks dat ik afgestudeerd ben.

2 opmerkingen:

  1. Mijn richtlijn is: geen navels, geen hoven. Dat laatste zou sowieso niet zo gemakkelijk kunnen, want ik denk dat er weinig mensen zijn die zich met goed fatsoen zonder bustehouder in het openbaar kunnen vertonen. Misschien iets voor een subset richtlijnen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja,de bh-lozen. in spanje zagen wij daar een paar interessante voorbeelden van!

    BeantwoordenVerwijderen