maandag 30 november 2009

Venus, Mars en meer van dat soort onzin

Op de website van Elsevier verscheen vorige week een vreemd bericht. Het had de titel: ‘Wat mannen geheim houden voor hun vrouwen.’ De titel begon goed, dat stukje wilde ik wel lezen. Met stijgende verbazing heb ik de inhoud van het stuk tot mij genomen. In het stuk zijn zeven ‘geheimen’ opgenomen. Waarbij bij de behandeling van die zogenaamde geheimen een bijzonder staaltje psychologie van de koude grond wordt tentoon gespreid en waarbij tevens niet geschuwd wordt eens lekker te generaliseren en een paar hele oude open deuren in te trappen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zelf niet vies van generaliseren. Zo zul je mij in het verkeer regelmatig op de volgende zinnen kunnen betrappen: ‘Vast een vrouw/bejaarde/man met een kleine.’ Maar dit ging mij, ook een psycholoog van de koude grond, toch wat ver. Daar komt nog bij dat de titel de lading niet dekt want in slechts één geval is er volgens mij misschien sprake van een geheim (nummer vier), maar of ik dat nou zo schokkend vind. De genoemde geheimen zijn of mythes of verschillen of generaliserende teksten waarbij ik mij als ik een man was wel enigszins beledigd zou kunnen voelen. Maar goed, hieronder de geheimen.

Geheim één: Mannen kijken naar alle mooie vrouwen. Dit is geen geheim. Wat een onzin. Tuurlijk kijken mannen naar mooie vrouwen. Ik kijk ook naar mooie vrouwen. Ik wijs mijn man soms zelfs op mooie vrouwen. Mijn man vertelt mij zelfs wel eens als hij een opvallende vrouw heeft gezien terwijl ik er niet bij was. Bijvoorbeeld een vrouw met een heel kort rokje of een heel diep decolleté. Dit is dus geen ‘geheim’.

Geheim nummer twee is het geheim ‘dat een man soms de deur uit moet’. In de toelichting staat dat een man graag het huishouden achter zich laat en dat zijn hang naar vrijheid er voor zorgt dat hij graag de deur uit wil en zich met iets anders dan het huishouden wil bezig houden. Mijn hemel, dat willen vrouwen toch ook? Ik sta me toch niet voor mijn plezier met de was en de stofzuiger bezig te houden? Ik wil ook wel eens weg en ruimte en tijd voor mezelf hebben. En ik ben geen man. En ik heb niet gemerkt dat mannen die drang sterker hebben dan vrouwen. Of dat een man zijn afschuw van het huishouden en zijn behoefte aan eigen tijd geheim probeert te houden.

Geheim drie: Hij zweert trouw, maar niet helemaal. Het stukje eronder zegt: “Terwijl vrouwen de wederzijdse liefde met hun partners graag geregeld, bezegeld en gegarandeerd zien in het vastleggen van eeuwige trouw, zit er in vele mannen een heel klein stemmetje dat iets anders zegt. Het is een door angst en testosteron gevoed relativerend stemmetje, dat de strakke echtelijke beloftes te benauwend vindt. Het gaat er stiekem van uit dat de vrijheid van de jagende man niet zo heel erg aan banden hoeft te worden gelegd.” Wat een heerlijk generaliserend gelul. Alsof alle vrouwen willen trouwen en alle mannen (willen) vreemdgaan. Ik zeg er verder niks meer over.

Volgens geheim vier geeft ‘geld verdienen de man aanzien’. Ik ken geen man die het belangrijk vindt dat hij zelf de kostwinner is (dat betekent dit geheim namelijk voor dit stukje), maar goed misschien zijn die er wel maar niet in mijn vriendenkring, of misschien zijn die er wel in mijn vriendenkring maar durven zij dat niet te zeggen. Als het al een geheim is in die zin dat deze stelling waar is, dan vind ik het niet echt een schokkend geheim. Van mij had het wel geheim mogen blijven.

Volgens geheim nummer vijf klaart de man graag een klusje. Ja, en alle vrouwen houden van koken. Volgens geheim nummer zes begrijpen mannen vrouwen niet en vrouwen mannen niet. De laatste zin van het stukje is de grootste open deur ter wereld die ik al zo vaak heb langs zien komen:“Vrouwen zoeken vooral erkenning voor hun problemen en gevoelens, mannen zoeken voor hun problemen en emoties kant en klare oplossingen.” ZUCHT. Geheim zeven:’Ja, mannen zijn pubers.’ Mannen houden van tachtig-delig zakmessen, daar komt de analyse van geheim zeven op neer. Wat een ge-eikel zeg. Van dit soort stukjes krijg ik altijd de neiging om hard boerend met een flesje bier en een pizza de Champions League te gaan kijken. Met mijn zakmes naast me. En mijn hand in mijn trainingsbroek. En witte tennissokken aan.

2 opmerkingen:

  1. Eef! Eef! Wanneer is die pizza-avond? En maggik dan meedoen? Ik heb heel erg foute joggingbroeken EN witte hardloopsokken en ik kan als ik een biertje heb gedronken een geweeeeldige Al Bundy ten beste geven. Vraag maar aan Caro. Toe? Mag ik meedoen? Ik klaar graag dit klusje...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alleen als je de beertender meebrengt..

    BeantwoordenVerwijderen