donderdag 26 november 2009

Topografieles

De afgelopen weken heb ik ontdekt dat ik nogal een controlfreak ben. Ik wist dat eigenlijk al wel, maar het is me eens te meer duidelijk geworden. Mijn geliefde heeft een weekendje weg geregeld en waar we heen gaan is een verrassing. Dit zou voor mij heel ontspannend moeten zijn. Want ten eerste hoef ik nu niet vooraf na te denken over waar we heen gaan. Ten tweede hoef ik niet alle hotels in de omgeving te scannen op plafondplaten en andere indicaties die aangeven dat het eigenlijk niet zo’n hip/leuk/gezellig hotel is als ik zou willen. Daarnaast hoef ik niet het hele internet af te speuren naar de beste aanbieding. En tot slot hoef ik niet, als ik een keuze heb gemaakt waar we heen gaan, alle wandelroutes, musea, restaurants en andere bezienswaardigheden van de omgeving te onderzoeken. Jaja, ik bereid me altijd goed voor. Maar nu hoeft dat dus niet, want het is allemaal voor me geregeld.

Maar nu heb ik wel enkele hints opgevangen over het oord waar wij gaan verblijven. En nu heb ik er, zielig genoeg, een sport van gemaakt om te ontdekken waar we dan heen gaan. Iets wat niet heel ontspannend werkt. Maar wel heel leuk is. Een extra complicatie vormt het feit dat de hints die ik heb gekregen waarschijnlijk niet allemaal juist zijn. Ik moet dus per hint overwegen of ik denk dat hij waar is of niet. En dit heeft dus geresulteerd in een uren durende zoektocht over het internet naar het juiste hotel.

Eén van de gegeven hints is dat de plaatsnaam van het dorp danwel de stad waar we heen gaan begint met een U. Ik ben blij dat de plaatsnaamhint geen W was, want plaatsnamen met een W, zijn er volgens wikipedia echt heel veel, zie hier. Met een U zijn er gelukkig veel minder in Nederland (als het hotel ook echt in Nederland ligt, wat één van de hints was). In totaal zijn er, volgens wikipedia, in Nederland negenentwintig plaatsnamen met een U: Ubachsberg, Ubbenga, Ubbergen, Uddel, Uden, Udenhout, Uffelte, Ugchelen, Uitdam, Uitgeest, Uithoorn, Uithuizen, Uithuizermeeden, Uitwellingerga, Uitwierde, Uitwijk, Ulestraten, Ulft, Ulicoten, Ulrum, Ulsda, Ulvenhout, Ureterp, Urk, Urmond, Ursem, Usquert, Usselo en Utrecht. Google je echter per provincie dan komen er ineens veel meer plaatsnamen te voorschijn. Dit gebeurde mij namelijk met Limburg. Ik klamp me echter maar vast aan wikipedia. Je moet je ergens aan vast klampen in dit leven.

Nou hoef ik niet al die plaatsen op wikipedia te gaan nalopen, want sommige plaatsen vallen meteen af. Zo weet ik dat de plaatsen in Zuid-Holland niet relevant zijn omdat mij is beloofd dat we niet in Zuid-Holland zullen verblijven. Dat maakt de zoektocht echter niet makkelijker want als ik het goed heb gezien liggen er in Zuid-Holland geen plaatsnamen met een U.

Ik denk zelf dat de provincies Drenthe, Limburg en Gelderland de beste kans maken vanwege hun landschap en bezienswaardigheden. Maar om nu Friesland en Groningen ook meteen weg te strepen gaat misschien wat ver. En nou ben ik redelijk in topografie, maar veel van de plaatsnamen met een U ken ik niet, en als ik ze wel ken weet ik niet altijd waar ze liggen. Noord-Holland acht ik echter nog onwaarschijnlijker dan Friesland en Groningen en dus vallen Uitdam, Uitgeest, Uithoorn en Ursum af. Dat scheelt. Noord-Brabant streep ik weg, maar op het gevaar af mis te zitten. Maar Brabant vind ik gewoon niet iets voor een weekend weg. Het spijt me beste Brabanders, maar ik zie het gewoon niet zo voor me. Dus de volgende dorpen vallen af: Uden, Udenhout, Uitwijk, Ulicoten en Ulvenhout. Ik meen dat ik wel eens in Uden ben geweest en ook in Ulvenhout, het zijn geen dorpen die me levendig bij zijn gebleven en dus durf ik ze wel te passeren. De stad Utrecht valt af gewoon omdat het Utrecht is. Net als Urk, Urk lijkt me een onwaarschijnlijke bestemming. Ubbergen valt af omdat we van het voorjaar nog in Berg en Dal zijn geweest. Dat ligt er naast en om nou twee keer in een jaar te gaan wandelen in die hoek lijkt me wel wat ver gaan. Hoewel we daar nog wel het één en ander te zien hebben, maar ik acht de kans op één of andere manier niet groot. Ubbenga kan ik helemaal niet vinden op een kaart. Wel Ubbena, dat ligt bij Assen. Zal dat hetzelfde zijn? Maar ze hebben er vast geen hotel, dus ik denk niet dat ik me daar druk om ga maken.

Uithuizen zou kunnen, het ligt in Groningen net als Uithuizermeeden, Ulrum, Ulsda, Uitwierde en Usquert. De Groningers houden van plaatsnamen met een U zo te zien. Uitwellingerga en Ureterp liggen in Friesland. Het zijn zowel in Groningen als Friesland allemaal wel erg kleine plaatsen, dus misschien moet ik ze toch maar wegstrepen. Als ik Groningen en Friesland wegstreep houd ik 12 plaatsen over.

Uddel ligt op de Veluwe en is dus een optie. Net als Ugchelen bij Apeldoorn, Ulft in de Achterhoek en Usselo bij Enschede. Uffelte is een optie omdat het een pittoresk dorp in Drenthe is. Alle plaatsen in Limburg zijn een optie: Ulestraten, Ubachsberg, Uffelse, Uffelsen, Ulfterhoek, Ulvend, Urmond. Nu moet ik dus gaan uitzoeken of er in die plaatsen een hotel ligt. En dan maar hopen dat de hint van U ook echt een hint was en geen poging tot misleiding.

3 opmerkingen:

  1. Morgen weet je het... blijf nog even spannend...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Usquert, Ureterp, Uithuizermeeden, hola Eef, niet meteen het Noorden afschrijven hoor. De U in Grunn telt zeker niet mee he? :-)

    BeantwoordenVerwijderen