maandag 16 juli 2012

Glunderend op het Binnenhof


In april 2011 zou ik naar de Tweede Kamer gaan. Ik had me er op verheugd: uiteraard kende ik het gebouw al van tv. Natuurlijk de vergaderzaal van de Kamer, met alle mooie blauwe stoeltjes. Het binnenplein waar journalisten ministers en staatssecretarissen aan hun dure jasjes trekken. En de befaamde roltrappen waar Ferry Mingelen opgewonden verslag doet van het ene politieke drama na het andere.

Maar helaas. Ik kreeg koorts en moest mijn excursie cancellen. Het was de eerste van een lange rij teleurstellingen. Het probleem met een rondleiding in de Tweede Kamer is: het feit dat het hier om de Tweede Kamer gaat. Met Hoofdletters. Want in die Kamer worden allerlei Belangrijke Zaken besproken. En soms besluiten de heren en dames bewindslieden dat deze vergaderingen ook buiten kantooruren nodig zijn. In het laatste jaar heb ik nóg drie keer geprobeerd een rondleiding te boeken, maar steeds werd ik kort van tevoren afgebeld met een of ander rotsmoesje: er moest weer zo nodig vergaderd worden.

Groot was dan ook mijn ergernis en schrik toen ik vorige week las dat een deel van de Tweede Kamer zou terugkeren van reces. Wel potverdorie. Ik dacht slim te zijn en boekte expres een rondleiding in de zomervakantie van onze landbestuurders. Ze zouden wel gék zijn om van vakantie terug te komen om te praten over een zak met geld aan Spanje?! Ik brieste tegen manlief dat die hele Tweede Kamer mijn keel uitkwam en dat als de rondleiding wéér afgeblazen zou worden, ik nóóit meer zou gaan stemmen. Gelukkig stelde MinFin De Jager mij meteen al gerust: hij verwachtte donderdag al met een besluit te kunnen komen. Ik werd niet meer gebeld en afgelopen zaterdag stond ik dan ook glunderend in de stromende regen op het Binnenhof.

SGP-voorlichter Menno de Bruyne vertelde in geuren en kleuren over onze staatsinrichting. (Lijkt dit een contradictio in terminis? Nou, De Bruyne kán in geuren en kleuren over politiek vertellen. Het is dan wel een SGP’er, maar geen saaie broeder. Behalve op zondag.) Ik genoot. Politiek Den Haag kan opgelucht ademhalen: ik ga 12 september stemmen. Geen idee wíéns hokje ik dan rood ga kleuren, dat konden ze me zaterdag helaas ook niet vertellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten