donderdag 3 maart 2011

The Great Dictators - de oerdictator

Wij van Gemodder hebben een fascinatie voor dictators. Dictators zijn, dat hebben we de laatste tijd pijnlijk goed kunnen zien, over het algemeen vrij markante persoonlijkheden. Nog los van het feit dat ze absolute alleenheerschappij over hun volk willen, dat is al behoorlijk bizar, hebben ze vaak een opmerkelijk karakter en opmerkelijke liefhebberijen. En dat vinden wij fascinerend. Vandaar dat we de komende tijd een aantal bekende en wellicht minder bekende dictators in het zonnetje willen zetten.

De aftrap wordt verricht door de dictator der dictators. De dictator die alle andere dictators snikkend in slaap doet vallen, want zo groot en succesvol zullen zij geen van allen worden. Deze dictator heeft namelijk niet één land of één rijk of één volk in zijn macht, hij houdt de hele wereld in zijn greep. En dat al eeuwen lang! Terwijl er nog steeds mensen zijn die betwijfelen of hij echt bestaat. Die mythevorming zorgt ervoor dat zijn machtspositie alleen maar versterkt wordt.

Over wie hebben we het hier? Over God natuurlijk!
God heeft alles waar alle dictators van dromen. Absolute macht. Benoeming voor het leven. Onsterfelijkheid. Hij heeft zelf de grondwet geschreven en daarin zijn eigen macht gewaarborgd. In zijn rijk zijn geen verkiezingen, en er is geen sprake vrije wil. Het lijkt erop dat die er wel is, maar als je niet voor hem kiest ben je voor eeuwig verdoemd. Geen prettig alternatief. Jaja, God is behoorlijk intolerant tegenover andersdenkenden, die worden weggevaagd door een zondvloed of gaan naar de hel. Als dat niet dictatoriaal gedrag 2.0 is.

Bij een markante dictator horen markante hobbies, een format dat recent is uitgemolken in Help, mijn dictator heeft een hobby. En aangezien God Zijn Hand nergens voor omdraait is Hij een fervent LARP-er, iets dat Hem goed afgaat aangezien dat drie-eenheidverhaal toch een beetje aan een gespleten persoonlijkheid doet denken. God stal de show als moordlustige viking tijdens de Deense LARP-kampioenschappen in 1996 maar werd vooral bekend als internationale LARPpersoonlijkheid toen Hij de Ark tijdens de Hiswa om liet bouwen tot de Beagle en verkleed als Charles Darwin de haven van een plaatselijke LARP-bijeenkomst binnenzeilde.

Een dictator met gevoel voor humor, daar kunnen andere totalitaire leiders nog een puntje aan zuigen. Binnenkort meer in deze serie.

2 opmerkingen:

  1. Hmm, ik vraag me af hoeveel dictators de bijnaam "Onze Lieve Heer" hebben gekregen en dat diegenen die Hem zo noemen, het nog oprecht menen ook. Ik denk niet dat het predikaat "dictator" recht doet aan de positie van God. Hoogstens is het zo dat aardse dictators zich goddelijke aspecten menen te moeten toemeten.
    Om even in je gedachtengang mee te gaan: er zijn weinig dictators die uit liefde over hun volk heersen, hen het eeuwige leven schenkt en een bron is van inspiratie, kracht en troost. Ik kijk uit naar de bespreking van de èchte dictators, die alleen aan hun eigen gewin denken en mensen onderdrukken voor hun eigen (sterfelijke) glorie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De meeste dictators hebben een dergelijke bijnaam! Bijvoorbeeld Kim Jong Il: de grote genadige leider. En vergeet niet dat Singapore al jaren een dictatoriaal regime heeft en waarbij de leider dit ook uit liefde doet.
    Wie zegt trouwens dat God het niet tot meerdere eer en glorie van zichzelf doet? Wij moeten hem prijzen en loven en o wee als je dat niet doet...

    BeantwoordenVerwijderen