dinsdag 21 september 2010

Louis de Bernières - Notwithstanding

Als een kip zonder kop rende ik in paniek door de slecht bevoorrade boekwinkel op Schiphol. De hyperventilatie kwam al opzetten en ik was volledig overtuigd dat ik toch niet genoeg boeken voor de vakantie had ingepakt. Gelokt door het omslagontwerp en getriggerd door de flaptekst stond ik binnen no time met Notwithstanding in mijn handen bij de kassa. Een schot in de roos.

Notwithstanding vertelt het verhaal van een fictief dorp op het Britse platteland. In elk hoofdstuk komt een andere dorpsbewoner aan het wordt of wordt een van de legendarische geschiedenissen van het dorp verteld. Chronologie is hierbij geen vereiste. In het begin is dit even wennen, je moet tenslotte iedereen nog leren kennen maar na een hoofdstuk of 3 begint dat allemaal op zijn plek te vallen. Soms zijn de verhalen van Notwithstanding ontroerend, soms heel grappig en soms met een beetje leentjebuur (een dinner party waarbij mensen vergiftigd dreigen te worden door bedorven zalmmousse). Verwacht niet teveel karakterontwikkeling of psychologische inzichten, maar sta open voor een absurdistische plattelandsidylle die zijn hoofdrolspelers, hoe bizar de personages ook zijn, nooit belachelijk maakt.

De Bernières heeft met dit boek een nieuw genre aangeboord: een moderne pastorale, met een autobiografisch element en dikke in de 21e eeuw gewortelde knipoog. Of om minder sjiek te zeggen: een moderne plattelandssoap maar dan zonder sentimenteel te worden. Hij is een meester in het relativeren van het romantische plattelandsbeeld en weet dit met inventieve tongue-in-cheek taalgrapjes te bewerkstelligen.

Geniet van nonnen die rijden als wegpiraten, het spannende avontuur van de te vangen vis, jeugdliefdes en het niet meer dorpse boerenleven.

Sterren: 4 van de 5

1 opmerking:

  1. Oh! Ik ben al hooked bij de woorden "Engels platteland" Nu moet ik dit boek ook kopen!

    BeantwoordenVerwijderen