dinsdag 2 februari 2010

Kinderwens?

Vorig jaar kreeg ik van de meneer de gehele serie van Cold Feet cadeau en gisteren heb ik eindelijk seizoen 1 gekeken. Hierin zien we onder andere de afgrijselijke toestanden thuis bij Pete en Jenny nadat hun eerste baby is geboren. Alle clichés komen voorbij: het nachten lang wakker liggen in het gekrijs, de ongelijke verdeling van de huishoudelijke taken, stinkende poepluiers, een non-existent seksleven, geen tijd meer om uit te gaan, geen tijd meer voor elkaar. Op de een of andere manier wordt dit zo in beeld gebracht, dat ik niet dacht ‘hè, daar gaan we weer'. Arme Pete en Jenny gaan er bijna aan onderdoor en dit geldt eigenlijk ook voor een ander stel met een peuter. De serie is op zijn zachtst gezegd geen reclame voor het ouderschap. En laat ik dat nou juist wel nodig hebben.

Want wat is er nu eigenlijk zo vreselijk leuk aan het hebben van een kind, of zelfs meerdere kinderen? Zoals ik eerder op deze plek schreef wordt er steeds vaker aan mij gevraagd of ik kinderen heb, of ik kinderen wil, wanneer ik kinderen krijg en of ik al zwanger ben. Redelijk impertinent allemaal, maar het schijnt de gemoederen van bekenden en minder bekenden flink bezig te houden. Die van mij niet zo, hoewel je er hierdoor onwillekeurig tóch over na gaat denken. Misschien denk ik er iets te veel over na, maar ik zie toch een hoop nadelen.

Denk bijvoorbeeld aan de bevalling. Ik zal niet in detail treden, maar als je enigszins een idee hebt van hoe een bevalling gaat, dan zul je begrijpen dat dit niet iets is waar ik enorm naar uitzie. Ik zap weleens langs SBS6 en meestal als ik denk ‘jemig, wat zenden ze hier een agressieve slachtfilm uit op prime time’ dan blijkt het om een aflevering van De Bevalling te gaan. Vreselijk. Deze bevalling heeft veelal desastreuze gevolgen voor het slachtoffer: je buik zal nooit meer dezelfde zijn (behalve als je Heidi Klum heet). Als het meezit lubbert hij alleen uit, zit het tegen, dan heb je ook nog een litteken. Kom je thuis met je hoopje geluk, dan beginnen de slapeloze nachten en eindigt je sociale leven. Dit duurt gemiddeld achttien jaar. Achttien jaar waarin je minder moet gaan werken en daardoor minder makkelijk carrière maakt. Achttien jaar waarin je minder ver kan reizen en alleen tijdens het hoogseizoen. Het kost klauwen met geld en al je vrije tijd en als het kind gaat puberen blijk je het ook nog eens allemaal verkeerd te doen.

Als je een en ander ventileert, word je door veel mensen aangekeken alsof je melaats bent. Vriendin G. durft bijna tegen niemand meer te zeggen dat ze geen kinderen wil. Dan legt er een vriendin bezorgd een hand op haar arm en zegt dan geruststellend: ‘Ach, misschien komt dat nog wel hè.’ Alsof je een vreselijke ziekte hebt en we maar moeten hopen dat er binnenkort een medicijn voor gevonden wordt. Blijkbaar is het de norm dat iedere vrouw de hartstochtelijke wens heeft zich voort te planten en als je daar niet aan voldoet ben je een grote egoïst en steek je als vrouw niet goed in elkaar. Dat terwijl de meeste argumenten die ik vóór het krijgen van kinderen heb gehoord, op mij nogal egoïstisch overkomen. Het belangrijkste argument is blijkbaar ‘je krijgt er ook zo veel voor terug’. Wát je er voor terugkrijgt, dat is mij niet helemaal duidelijk (Poep? Een laag banksaldo? Een puisterige puber?), misschien dat het meer een soort gevoel van gelukzaligheid is en denk ik te concreet? Hoe dan ook, ergens iets voor krijgen is een van de meest egoïstische redenen om iets te doen. Een andere reden die een vriendin voorgeschoteld kreeg was dat je dan je eigen genen kan doorgeven. Ik vind mijzelf en de meneer best leuke mensen, maar ik heb nou nooit het gevoel dat ik mijn genen moet doorgeven. Waar slaat dat op?? Dan kun je beter kunstenaar, schrijver of wetenschapper worden, als je dan zo nodig iets van jezelf door moet geven. Maar om daar nou een kind mee op te zadelen. Lekker egoïstisch.

De Prenatal heeft op dit moment de slogan ‘Als jij wij wordt’. Een vreselijke zin. Ben je zonder kind geen volwaardig ‘wij’? En is het worden van ‘wij’ het hoogste goed? Misschien wil ik wel gewoon ‘ik’ blijven. Of alleen maar ‘jij en ik’. Waarom ‘wij’? Vriendin N. heeft een vriendin en sinds zij een relatie heeft kan zij alleen nog in de wij-vorm praten. ‘Daar houden wij niet van’ of ‘Wij vinden zus of zo heel erg leuk’. Eef noemt dit de emotionele terreur van de gezinsvorming.

Dit klinkt nu allemaal wel erg negatief. Daarom nog het volgende: ik ken genoeg leuke mensen met leuke kindjes, die nog steeds een heel gezellig leven hebben en als ik hen zo bezig zie dan denk ik ‘wat lief, wat goed, wat mooi’. Mijn broer heeft bijvoorbeeld een schat van een dochter en daar word je ontzettend vrolijk van. Maar je moet er echt veel voor inleveren en niemand kan mij de garantie geven dat ik ook zo’n voorbeeldig en mooi kind krijg. Daarom denk ik er nog maar wat over na. Samen met de rest van mijn omgeving.

10 opmerkingen:

  1. Ik moet zeggen dat mijn kinderwens wel even een optater kreeg vandaag bij de Albert Heijn XL, alwaar ik werkelijk BELAAGD werd door een terreurbende van tienjarigen. Ik dacht dat ze me wilden beroven, maar het bleek om voetbalplaatjes te gaan. Die ik natuurlijk terstond aan het brave jongetje achter me in de rij gaf.
    De slogan van Prenatal is echt té erg, brr!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alsof er zonder kind geen wij is.. heel treurig

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kunnen we geen t-shirts laten drukken met "Kinderen die vragen worden overgeslagen"? Kan je om de paar maanden weer naar AH aan.
    Er staat trouwens zo'n dranghek, maar daar staan ze voor, roepend "Hebbienogfoebalplaatjes". Terroristen zijn het!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Meteen afknallen dat tuig; scheelt de staatskas ook weer aan kinderbijslag en al dat soort ongein dat WIJ voor ANDERMANS kinderen moeten opbrengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gister in de ikea was er een heel lief jongetje dat mij wilde helpen met het vinden van de keukenla-inzet. Er zijn dus ook nog wel aardige jongetjes die niet alleen maar met je praten omdat je voetbalplaatjes zou kunnen hebben.. Ik stel voor om niet meer naar AH te gaan, bij de Jumbo staan ze niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo, naar de Jumbo? Er zijn nog mensen die hun album vol moeten?!?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Rustig rustig, we hebben nog wat zakjes voor je liggen. Met gevaar voor eigen leven door de menigte graaiende handjes heen gesmokkeld. Het leek Haïti wel. (of zoals een vrouw op tv het noemde: Tahiti)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is inderdaad wat Dr. K. en R2 altijd tegen elkaar verzuchten als ze weer zo'n totaal afgedraaide vrouw met makkelijk kort haar en zonder make-up met heur krijsend en ruftend kroost door de supermarkt zien waggelen op zaterdag, wagentje vol lafjes smakend eten, luiers en boelieboeliekoekjes (man van bewuste vrouw is daar nooit bij, die moet namelijk echt foebele met de vrinden om te ontstressen): 'Ja, je krijgt er echt veel voor terug hoor'...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. jongens jongens, het is net wat je er zelf van maakt. Kinderen goed opvoeden, fatsoenlijk te eten geven (en zorgen dat ze zodra ze tanden hebben olijven eten en andere borrelhappen), geen kort haar nemen en de kinderen op zaterdag op de scouting zodat pa kan voetballen en ma dr nagels kan lakken. En als je lekker inlogt bij albert hóef je de supermarkt niet in met je ruftende kroost...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Krijg je via Albert ook niet dubbel zo veel voetbalplaatjes? ("Gratis 15 zakjes bij een bestelling vanaf € 100") Ik zie alleen maar voordelen!

    BeantwoordenVerwijderen