dinsdag 5 juli 2011

I heart ... de elementen

Als eerste liet ik economie, natuurkunde en Duits vallen. Maar van alle non-alfavakken heb ik me tot de laatste strohalm aan toe vastgeklampt aan scheikunde. Machtig interessant vond ik het maar de enige keer dat ik een voldoende haalde was toen ik het periodiek systeem uit het hoofde diende te leren. Een tien. Vanaf toen was het bergafwaarts met mijn scheikundige kennis. De elementen bleven echter voor me klaarstaan, voor de rest van mijn leven.

Mijn docent in VWO 2 probeerde me nog wel binnenboord te houden door een soort improv-chemistry voor de klas te doen. De kalende man in corduroybroek stond geagiteerd voor de klas heen en weer te bewegen op zijn plaats. "Dit zijn moleculen in de vast fase." Niemand keek op. Druk wapperend met zijn armen, deed de docent zijn best om moleculen in de vloeibare fase na te doen. De eerste zweetdruppels verschenen op zijn voorhoofd. Wild schreeuwend en zwaaiend met allerlei ledematen rende de beste man plots door het klaslokaal en heeg: "dit doen moleculen in de gasvormige fase". Het heeft niet mogen baten en ik ging met hangende pootjes terug naar Livius.

De edelgassen zijn altijd mijn favoriet geweest, maar helaas ik heb het dagelijks professionele leven weinig met welke van de elementen dan ook te maken. Sinds kort sta ik weer meer open voor de beta-kant van het leven en probeer ik mezelf een beetje online bij te scholen. The Guardian heeft bijvoorbeeld een bijzonder informatieve reeks over elk van de elementen; de teksten zijn van een niveau dat ik nog net kan bijbenen. Heel informatief.

Soms word ik nog wel eens badend in het zweet wakker. Het gaat dan altijd over het eindexamen. Dat ik niet haal, niet alleen zak ik voor scheikunde maar voor alle vakken. Wat zou Freud zeggen? Dat iedereen eigenlijk onbewust een beta wil zijn? Of dat ik liever op mijn vader zou willen lijken, hij heeft immers elke dag te maken met fosfor.

Vooralsnog houden de elementen me altijd op de been; ik hou van hun positieve insteek. Ze zijn immers de basis van al het leven op aarde en daar voel ik veel respect en liefde voor. Vergeet nimmer: de elementen slepen je er wel doorheen!

2 opmerkingen:

  1. Wat mooi! Ja, ook ik droom ervan een bèta te zijn. De meneer probeert me af en toe wat natuur- en sterrekundige zaken uit te leggen en op het moment dat hij het vertelt snap ik het (en vind ik het reuze interessant), maar een uur later ben ik het weer kwijt. Net als op school.

    Het enige scheikundige dat ik ooit meester ben geworden is het aan elkaar gelijkstellen van formules. Een 9,5 en daardoor toch nog een voldoende gemiddeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Cadeautip: de mannen van "The Big Bang Theory" hebben een douchegordijn met het periodiek systeem erop. Geen idee of het ook te koop is in de winkel. Maar ik zou zeggen: goud!

    BeantwoordenVerwijderen